Produkt został dodany do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0 Ilość produktów w Twoim koszyku: 1

Razem produkty
Wysyłka  Do ustalenia
Razem
Szukaj

Meble do restauracji- jak wybrać odpowiednie?

Podjąłeś decyzję o założeniu własnej restauracji, cukierni, kawiarni lub baru. Posiadasz biznesplan dopięty na ostatni guzik, znasz swoich klientów, wiesz co oferuje konkurencja, oraz co o ich lokalu myślą konsumenci. Wiesz czego nie chcesz, oraz to bez czego nie wyobrażasz sobie otwarcia. Doskonale. Mając tak duże zaplecze przyszedł czas na przekucie wizji w czyn, między innymi wybór odpowiedniego lokalu w atrakcyjnej dla Ciebie i Twoich klientów okolicy, a także jego wyposażenie, które będzie swoistą wizytówką i zaproszeniem do skorzystania z Twojej oferty.

Meble do restauracji

Aby odpowiednio wybrać meble do restauracji na początku należy zdać sobie sprawę z tego, że ich charakter powinien zostać dopasowany do co najmniej czterech obszarów funkcjonalnych- użyteczności klientów, użyteczności personelu, a także możliwości jakie daje nam sama przestrzeń lokalu oraz podjęta koncepcja oferty gastronomicznej.

Potencjalny klient lokalu na podstawie wyposażenia stałego- m.in. mebli, a także dodatkowego dekoracyjnego, wyrobi sobie opinię na temat całości lokalu. Zdanie dopełni obserwacją dotyczącą obsługi, finalnie zweryfikuje jakością oraz smacznością zamówionego dania. Spójna koncepcja pozwoli na uzyskanie „prawdziwego” obrazu.

Wyposażenie podstawowe

Przeglądając katalogi meblarskie lub zlecając wykonanie mebli na wymiar, pamiętaj o tym, że w kontekście klientów, a także personelu, ważna jest proksemika- układ stołów, ich rozmieszczenie na sali, zachowanie odpowiednich odstępów pomiędzy nimi (głównie zachowanie otwartych głównych „szlaków” komunikacyjnych- możliwe swobodne podejście do stołu), a także sama wielkość, materiał z jakich zostały zrobione, co za tym idzie waga.

W tym kontekście niewielkie restauracje będą o wiele bardziej funkcjonalne jeśli na sali pojawią się stoły dla dwóch lub czterech osób. Standardowa długość większego blatu nie powinna być mniejsza niż 100-120cm. Dzięki temu pozwoli nam to na nakrycie stołu dla czworga osób z zachowaniem dość dużej swobody ruchów. Sama szerokość stołu powinna zostać dopasowana do rodzaju oferowanej kuchni- tym samym do sposobu podawania potraw. Kuchnia gruzińska lub wschodnio-azjatycka charakteryzują się obszernością, a także samodzielnym komponowaniem dań. Z tego względu wszystkie elementy posiłku podawane są na osobnych talerzach- w tym wypadku szerszy (ale nie uniemożliwiający płynną komunikację ze współbiesiadnikami!) stół pozwoli na odpowiednią obsługę oraz estetyczne podanie.

W przypadku lokali, które nastawione są na ofertę gastronomiczną, której sposób podania ogranicza się do skromniejszych porcji, wielkość stołu może być minimalna, a jedynym parametrem, który należy wziąć pod uwagę będzie długość blatu.

Poza wielkością stołu ważna jest także wielkość krzeseł, ich wyprofilowanie, a co za tym idzie dobranie możliwie najwygodniejszych egzemplarzy. Mając na uwadze charakter i klimat aranżowanej restauracji wybierzmy siedziska spójne- z podłokietnikami (w tym wypadku ich wysokość powinna być niższa od wysokości stołu, aby obsługa mogła swobodnie wsunąć krzesło pod blat, a klienci dosunąć się do stołu. Krzesła bez podłokietników są także dobrym rozwiązaniem,jednak w tym wypadku pamiętajmy, aby ich oparcie było dobrze wyprofilowane. Nierzadko zdarza się, że restauratorzy decydując się na wybór krzeseł stawiają na coraz popularniejsze krzesła tapicerowane. Dla klientów na pewno krzesło z tapicerowanym siedziskiem i oparciem wyda się bardzo wygodne i eleganckie, jednak zazwyczaj charakteryzuje się dość dużą wagą, co może być odczuwalne podczas dosuwania się do stołu. Podobnie utrzymanie tapicerki w nienagannym stanie może stanowić dodatkowy problem dla obsługi.

Meble do restauracji- materiał

Jak wspomnieliśmy powyżej, tapicerowane meble pod warunkiem, że będą utrzymane w nienagannym stanie, mogą bardzo korzystanie wpłynąć na efekt aranżowanej przestrzeni. Niemniej, wybór odpowiedniej tapicerki, która nie będzie ulegała zbyt szybko wytarciom lub sublimacji wiąże się zarówno z dużym ryzykiem, co poniesieniem większych kosztów. W tym wypadku tapicerowane krzesła lepiej zastąpić klasycznymi krzesłami wykonanymi z drewna lub tworzywa, których codzienne utrzymanie w czystości nie będzie problemem, a wysokiej jakości materiał pozwoli na ich nienaganny wygląd nawet po dłuższym czasie. Krzesła z drewnianą ramą można wyposażyć w wygodne i miękki siedziska, a na oparciach umieścić materiałowe przesłonięcia. Wszystko zależy od stylu, w jakim pragniemy zaaranżować przestrzeń.

Meble do restauracji w trzech odsłonach

Mając na uwadze funkcjonalność mebli- ich wielkość dopasowaną do przestrzeni, charakteru oferty gastronomicznej oraz materiał, z jakiego zostały wykonane pora na wybór modeli odpowiadających stylowi, w jakiej aranżujemy lokal.

Obecnie na rynku dużą popularnością cieszy się kilka stylów aranżacyjnych.

Styl industrialny- powrót do rzemiosła

Wśród nich nie sposób nie wspomnieć o tak gustownym, wyszukanym oraz cieszącym się bardzo bogatą ofertą nie tylko dodatków, ale także mebli jest styl industrialny. Wśród projektów wyposażenia dominuje nie tyle odwzorowanie wyposażenia fabryki, co wykorzystanie idei jaką było proste wzornictwo użytkowe, przy wykorzystaniu wysokiej jakości, solidnych materiałów solidnych- metal, drewno, szkło, czasami kamień.

To co podąża w zgodzie z tym stylem to także meble niepowtarzalne, projektowane na indywidualne zamówienie klientów, które świetnie komponują się z gotowymi elementami wyposażenia wnętrza. Duże biesiadne stoły, z naturalnego zaimpregnowanego drewna oraz nogi wykonane na bazie indywidualnego projektu może oświetlać efektowna, utrzymana w industrialnym stylu lampa nożycowa. Aranżując bardziej klasyczną przestrzeń, nogi stołu mogą stanowić geometryczny klasyczny układ wykonany z chromowanego metalu, a blat choć drewniany może zostać wykrojony w standardowym kształcie.

Meble na zamówienie to także możliwość realizacji projektu nietuzinkowego- nie tylko stołów, ale także krzeseł, ław, a także baru.

Styl prowansalski- wyrafinowana elegancja

Bardziej sielski, domowy klimat uzyskamy wybierając meble charakteryzujące się ciekawymi zdobieniami, wykonanymi przede wszystkim z drewna pokrytego białą bejcą, na którym znajdą się bukiety polnych kwiatów czy skromne, ażurowe bieżniki. Styl prowansalski to także idealne rozwiązanie nie tylko dla dużych lokali, ale także skromniejszych kawiarenek czy cukierni.

To co wyróżnia styl prowansalski na tle pozostałych, to delikatność, zdobiona zastawa oraz dekoracje wykorzystujące motyw kwiatowy. Jest to także idealny styl, w przypadku restauracji lub kawiarni, które posiadają ogródek lub oranżerie. Ogród zimowy to idealne miejsce, w którym wstawić można ratanowe meble, wiklinowe kosze pełne ciepłych pledów, a także wąski regał wypełniony książkami.

Styl prowansalski, z uwagi na swój delikatny i romantyczny charakter, jest również często wybierany przez restauratorów, w których ofercie znajduje się organizacja imprez okolicznościowych takich jak wesela.

Styl skandynawski

W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć stylu skandynawskiego, który bardzo chętnie wybierany jest nie tylko do aranżacji mieszkań, ale także salonów usługowych czy restauracji.

Wnętrza zachowane w stylu skandynawskich cechuje prostota, wysoka funkcjonalność, a także gustowny i schludny efekt końcowy. Drewno, miękki materiał tapicerki, a także plastyczność materiału, z którego zostały stworzone na przykład krzesła podkreślone jest metalowymi dodatkami, w formie konstrukcji lub akcesoriów. Dominują szarości, złamana biel, zieleń, a także pudrowy róż. W różnych wariantach, nie brakuje geometrycznych wzorów. Jeśli najbardziej zależy nam na podkreśleniu atmosfery, stworzeniu bardzo ciepłej i miłej aranżacji styl skandynawski sprawdzi się najlepiej. Dzięki swojej prostocie stanowi także doskonałe tło dla ciekawych dodatków. Styl skandynawski stosunkowo często spotkamy w hotelach i hotelowych restauracjach.

Styl na zamówienie

Nierzadko zdarza się, że aranżacja lokalu często odzwierciedla charakter i styl bycia ich właścicieli. Zwłaszcza jeśli są oni pracownikami, zajmują się obsługą klientów czy własnoręcznie przygotowują oferowane propozycje w menu. W tym wypadku odnalezienie elementów wyposażenia może być nieco bardziej skomplikowane. W związku z tym, o wiele lepiej zwrócić się w kierunki zlecenia wykonania indywidualnego projektu. Meble na zamówienie w tym wypadku zostaną nie tylko dopasowane do rodzaju wnętrza, wizji właściciela, oczekiwań klienta, ale także spełniać będą wszystkie normy funkcjonalne właściwe do użytkowania ich w lokalach gastronomicznych. W ten sposób nie tylko meble- ale i oświetlenie, zostanie dopasowane niczym rękawiczka.

Decydując się na meble na zamówienie mamy wpływ nie tylko na sam proces twórczy, ale także materiał, z którego dany mebel zostanie wykonany, nie wspominając o indywidualnym i niespotykanym nigdzie indziej wymiarze, co pozwoli wyróżnić Twoją restaurację na tle konkurencji.

Udostępnij ten wpis

Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.
Nowy komentarz